dijous, 30 d’octubre de 2008

Diferència important

L’altre dia vaig sortir a fer una cervesa amb un amic per Quetzaltenango (Guatemala) i de sobte en aquell bar va aparèixer un noi d'Astúries que coneixia el meu company. Després de saludar-se ells dos, l'amic em va dir: “Mira Ramon este tipo es español como tu” amb un to contundent li vaig respondre: “Cuantas veces tengo que decirte mano, que no soy español. Soy catalan joder! O será que vos eres Mexicano?”.
Ell, tot rient, em va dir: "Ah si, es verdad, bueno pues eso, lo que sea pero el es español"
L’asturià em va mirar amb cara de que cony diu aquest ara, però en fi, com a bons diplomàtics ens vam presentar.
Després d’una estona rient i parlant de tonteries va tornar a sortir el tema i aquí la cosa va anar pujant de to. Diguem que el noi, tot i ser mes jove que jo, era de ment tancadeta, d’aquella de les espanyes profundes. I tot i que em defensava la cultura Maya i les diferents llengües de Guatemala no acceptava el meu fet diferencial com a català. Que hi farem! D'on no n'hi ha, no en raja.
Al final, quan la cosa ja estava molt calenta vaig decidir anar al lavabo que estava al costat de la barra per trencar el gel (o per fotra’l, no se que dir-vos) tot dient-li: “Tranquilo cuando leas un poco de historia y os enseñen un poco más en las escuelas entonces volvemos a hablar
De segur que deixar-lo amb la paraula a la boca el va molestar una mica.
Al tornar del lavabo, suposo que es guardava una frase amb dedicatoria, i em diu “Mira Ramon en las escuelas a nosotros nos enseñan a lavarnos las manos después de orinar”. Llavors amb un somriure només li vaig contestar “A nosotros nos enseñan a no orinarse las manos cuando vamos al baño. Nos vemos.”

3 comentaris:

Rogerallabout ha dit...

Em sembla que téns un problema. No sé com explicar-t'ho però és la sensació que em dóna aquest post i el dels "xiutadans del món".
Salut

Anònim ha dit...

Suposo que el meu problema és tan sols ser català i no sentir-me espanyol com tu.

Anònim ha dit...

A mi em sembla que no en tens cap de problema, de fet, la teva referència a la migció de l'asturià (entenguis qualsevol autòcton de l'obscura pell de brau) no es pas res forassenyat, ja que la seva literatura ho contempla com a quelcom quotidià en els àmbits rurals i caciquils. Company no afluixis, defensa la terra i el país arreu on siguis, si no ho fas tu no ho farà ningú, no si val a dir ja ho faran altres, cadascú té la responsabilitat en l'espai i el moment en el què viu. Visca la Terra lliure.